Power-to-X: DLG vil forsyne landbruget med grøn gødning med nyt storprojekt

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

DLG-koncernen bliver en af hovedaktørerne i Europas største Power-to-X-anlæg, der skal bygges i Esbjerg. Planen er at omdanne vindmøllestrøm til grøn ammoniak, som kan indgå i produktionen af grøn gødning til landbruget.

Teknologien Power-to-X, der gør det muligt at omdanne grøn strøm til grønne brændstoffer, har længe været spået til at være det helt store satsningsområde inden for den grønne omstilling.

Det har man også fået øjnene op for hos DLG, der i fremtiden vil medvirke til at ejere og kunder kan få muligheden for at benytte klimaeffektiv kunstgødning, som er produceret ved hjælp af vindmøllestrøm fra Nordsøen. Her har DLG netop sammen med andre aktører som Arla, Danish Crown, Mærsk og DFDS underskrevet en hensigtserklæring på, at man vil understøtte afsætningen af grøn ammoniak.

Kristian Hundebøll, koncernchef i DLG, ser et stort potentiale i projektet:

- I dag tager vi endnu et skridt i retningen mod et klimaneutralt erhverv i 2050. I DLG arbejder vi for at skabe konkrete løsninger til vores ejere og kunder, som gavner både forretningen og bæredygtigheden, og med dette projekt kan vi i fremtiden forsyne landbruget med en grønnere gødning til gavn for hele fødevaresektoren.

Bæredygtige ambitioner

Anlægget i Esbjerg, som efter planen skal stå færdigt i 2026, skal hjælpe landbruget med at gøre fremtidens kunstgødning grønnere. I dag importerer erhvervet kunstgødning, som primært er produceret på energi fra naturgas og kul, og derfor hilser DLG også den nye bæredygtige teknologi velkommen.

- Tidligere i denne måned præsenterede vi i DLG-koncernen vores bæredygtighedsplan ZERO, som er bygget op om, at vi skal udvikle og tilbyde bæredygtige værktøjer til landbruget. Power-to-X projektet i Esbjerg passer rigtig godt ind i den kontekst, hvor vi med grøn vindenergi fra Nordsøen kan skabe et bæredygtigt produkt, som samtidig fastholder det høje produktionsniveau på markerne, lyder det fra koncernchefen.

Markant medspiller

Bag projektet står den grønne fondsforvalter Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som ud over at samarbejde med partnere i landbruget og søfarten er gået sammen med en række investorer, Esbjerg Kommune og DIN Forsyning for at realisere projektet. Udover gødning til landbruget, vil den nye ammoniak også kunne bruges som grønt brændstof til skibsfart, og desuden skal overskudsvarmen fra produktionen bruges til at opvarme husstande.

- Det er en markant milepæl for den grønne omstilling i Danmark. Power-to-X-anlægget i Esbjerg bliver et mærkbart løft for udbygningen af Power-to-X i Danmark, som vil tage fart i den kommende tid. Sammen med vores samarbejdspartnere i landbrugs- og skibsindustrien påbegynder vi nu en lang og afgørende rejse i at gøre landbruget og transportsektoren langt mere klimavenlige. Det er fuldt ud nødvendigt for de store klimaambitioner i Danmark og i EU, siger Christian Skakkebæk, Senior Partner i CIP.

Foruden den grønne ammoniak, har DLG allerede løftet sløret for også at dedikere kræfter på at kunne levere grønt brint til landbruget.

Om Power-to-X-projektet

Anlægget skal placeres i Esbjerg og vil blive Europas største produktion af grøn ammoniak og blandt de fem største i verden.

Vindmøllestrøm fra Nordsøen omdannes til grøn ammoniak, som så produceres til grøn gødning til landbruget og grønt brændstof til skibsfart.

Overskudsvarmen fra anlægget skal gå til DinForsyning og vil blive brugt til at opvarme op mod en tredjedel af husstandene i Esbjerg. Altså et godt eksempel på sektorkobling

Samlet set forventes det at kunne reducere CO2-udledning med op til 1,5 millioner ton – eller hvad der svarer til at fjerne 730.000 biler fra vejene.

Anlægget vil stå færdigt i 2026, hvor produktionen sættes i gang

På verdensplan udgør ammoniak produktion 1,4% af CO2 udledning

Anlægget har et potentiale til at producere 600 KT ammoniak, eller hvad der svarer til mere end 2 gange den danske import af N (som er produceret på naturgas og dermed er forurenende)
 

Arla, Danish Crown, DLG, Mærsk og DFDS har alle underskrevet en hensigtserklæring om at arbejde for at aftage slutproduktet.

Bag projektet står Copenhagen Infrastructure Partners. CIP har planlagt flere investeringer i PtX og andre teknologier. Dette anlæg er den første investering indenfor CIPs nye Energy Transition Fund.

CIP ser dette som et storskala PTX-projekt som skal laves inden der laves markant større anlæg på fx energiøerne.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | virksomhedsstof

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

Siden august måned og især hen over de seneste måneder er prisforskellen mellem gammel og ny høst for rapsfrø eskaleret. Således koster gammel høst rapsfrø nu 87 euro mere end ny høst. Til sammenligning lød prisforskellen på kun 10 euro for syv måneder siden.
Stor prisforskel mellem gammel og ny høst af rapsfrø
45025.jpg
Er rapsprisen for høj eller er hvedeprisen for lav?
45023.jpg
Dansk aktiemarked i ny nedtrend
45014.jpg
Ny undersøgelse: Brasilien brødføder cirka 10 procent af verdens befolkning
45010.jpg
Flere danske tilfælde: Fugleinfluenza fundet ved Ringsted og på Bornholm
44975.jpg
Smitten spreder sig: ASF bekræftet i Frankfurt
44969.jpg
Annus horribilis: Ølsalget på britiske pubs er det laveste i et århundrede
44952.jpg
Grønt nyt på hylderne: Irma sælger salat fra vertikalt landbrug
44947.jpg
Tabte 20 millioner på bundlinjen: Alligevel leverer svineproducent kæmpe overskud igen
44914.JPG
Hvedeprisen korrigerer ned

Mest læste i dag

Alligevel leverer svineproducent kæmpe overskud igen
Brasilien brødføder cirka 10 procent af verdens befolkning
Trimning bar frugt i landboforening
ASF bekræftet i Frankfurt
TBS Maskinpower ansætter ny salgschef
Nye ansigter i Danish Agros bestyrelse
Kina slår hårdt ned på falskt frømarked
Kendt brancheprofil bliver fabrikschef på slagteriet i Herning
Hvedeprisen korrigerer ned
Frøfirma i voldsom vækst

Mest læste 7 dage

Rema 1000 havregryn og mel bliver 100 procent dansk
Den spanske regering beordrer alt kvæg på omdiskuteret skib aflivet
Frøfirma i voldsom vækst
Irma sælger salat fra vertikalt landbrug
Alligevel leverer svineproducent kæmpe overskud igen
Nye ansigter i Danish Agros bestyrelse
Kendt brancheprofil bliver fabrikschef på slagteriet i Herning
TBS Maskinpower ansætter ny salgschef
Beyond Meat oplever sænket væksthastighed
Direktør i Dyrenes Beskyttelse er arkitekt for dyrevelfærdens nye paraplyorganisation