Østdanske landmænd vil stå stærkere

Anders Mortensen, formand for Odsherreds Landboforening, har stået i spidsen for arbejdet med en række vedtægtsændringer i Østlige Øers Landboforeninger.
Anders Mortensen, formand for Odsherreds Landboforening, har stået i spidsen for arbejdet med en række vedtægtsændringer i Østlige Øers Landboforeninger.

Medlemmerne af Østlige Øers Landboforeninger har stemt for vedtægtsændringer, der ifølge landboformand Anders Mortensen vil styrke det politiske arbejde i Østdanmark.

Der er en ansigtsløftning på vej på det landbrugspolitiske område i Østdanmark. Medlemmerne i Østlige Øers Landboforeninger, som er en sammenslutning af fem foreninger øst for Storebælt, har således vedtaget en række vedtægtsændringer, som blandt andet medfører, at Nordsjællands Landboforening og Bornholms Landbrug & Fødevarer, der i dag ikke er med, kan tilslutte sig arbejdet i et nyt østdansk politisk udvalg.

- Vi prøver at skabe en stærkere politisk stemme, siger Anders Mortensen, formand for Odsherreds Landboforening, og påpeger, at kendskabet til Østlige Øers Landboforeninger i dag er meget lille.

- Så i stedet for at profilere Østlige Øer, som ingen kender alligevel, kunne vi måske lige så godt samle de her syv interesseorganisationer og give dem en fælles platform, siger Anders Mortensen, som står i spidsen for en arbejdsgruppe, der i et år har arbejdet med planerne.

Større ressourcer

Han forklarer, at det er meningen, at de enkelte landboforeninger skal fortsætte med deres politiske arbejde lokalt og fortsat gå til sine lokale borgmestre, lokale miljø- og tekniske udvalg, og så videre.

-  Vi skal have så stor en berøringsflade som muligt til medlemmerne inde i Folketinget og de relevante embedsmænd. Det kan vi alt andet lige gøre bedre, når vi danner fælles front. Og også fælles økonomi. Det er klart, at vi får større økonomiske ressourcer at arbejde med og større muligheder for at komme med faglige argumenter, pointerer Anders Mortensen.

Han fortæller, at det har været inde i billedet, om man skulle re-brande Østlige Øers Landboforeninger, men modellen om et udvalg, med bestyrelse og en formand, der kan udtale sig på vegne af alle de østdanske foreninger, vil være bedre.

Selve Østlige Øers Landboforeninger bliver dog ikke nedlagt.

- Østlige Øer har en anden stor forretning, der hedder Roskilde Dyrskue, og dyrskuet bliver inde i selve moderselskabet, og så vil vi lave en »politisk arm«, hvor altså Nordsjælland og Bornholm kan komme med, siger Anders Mortensen.

Opbakning til fællesskab

I Nordsjælland Landboforening bekræfter formand Lars Jonsson, at man synes om idéen om et fælles udvalg, der kan give østdansk landbrug en fælles politisk stemme.

I midten af 00’erne valgte Nordsjællands Landboforening – med den i dag afdøde formand, Herdis Dam, i spidsen – at melde sig ud af samarbejdet, da man mente, at Østlige Øers Landboforeninger ikke i tilstrækkelig grad tilgodeså fritids- og deltidslandbrugene i sit arbejde.

Lars Jonsson fortæller, at konflikten dog ligger før hans tid i bestyrelsen, og han synes, at det er tid at finde lidt sammen igen.

Plads til unge landmænd

I det nye østdanske landbrugspolitiske udvalg, som er på vej hos foreningerne øst for Storebælt, er det tanken, at yngre landmænd skal få chancen for at gå ind i organisationsarbejdet.

- Vi vil lave en talentfabrik, hvor unge landmænd kan få en plads og en taburet, siger Anders Mortensen, der står i spidsen for den arbejdsgruppe, som skal modernisere Østlige Øers Landboforeninger, der i dag har 70-årige Povl Fritzner som formand.

Povl Fritner meddeler, at han “bakker op og spiller med”.

- Der kan være meget fornuft i det, der er på vej, siger Povl Fritzner, som finder det positivt, at både Nordsjællands Landboforening og Bornholms Landbrug & Fødevarer er på vej til at gå med i det øgede samarbejde.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | virksomhedsstof

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

39684.jpg
Grøn omlægning gjorde traditionelt landbrug til frontløber
39682.jpg
Rapsprisen banker hovedet imod et vigtigt topniveau
Forklaringen på to uger med voldsomt skuffende eksporttal for sojabønner skal vi formentlig finde i det simple faktum, at sojaprisen er gået næsten historisk op på det seneste, og at importører af soja – herunder især Kina – nu har trukket sig, fordi priserne ganske enkelt er for høje.
Er prisen for sojabønner for høj?
Markedspodcasten - Fyld tanken op
39678.jpg
Efterspørgslen efter soja skuffer igen
39677.jpg
EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr
39667.jpg
Kina udarbejder ny lov om kornreserver grundet fødevaresikkerhedsbekymringer
39662.jpg
Hyggejul øger juletræssalg
39656.jpg
Tyskland slår 29.000 kyllinger ned efter fugleinfluenza fund på endnu en gård
39649.jpg
Forhandlinger om minkerstatning står i stampe

Mest læste i dag

Grøn omlægning gjorde traditionelt landbrug til frontløber
Vil gøre Danmark til stormagt for plantebaserede fødevarer
EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr
Dansk Miljøorganisation skal hjælpe kvinder og unge med skovlandbrug i Uganda
Stor efterspørgsel på musikalsk fodringsrobot
Landbrugsfond fejret med indvielse af højteknologisk såsædsfacilitet
Forhandlinger om minkerstatning står i stampe
- Vi ligger helt ned!
Sojaskrå bliver en meget dyr foderingrediens i fremtiden
Kubota redskaber introduceres i Danmark

Mest læste 7 dage

Zimbabwe ser cannabis som den største kontante afgrøde
- Det bliver en svær, næsten umulig opgave
Årets mest plastforurenende virksomheder er primært fødevareproducenter
Taber knap tre millioner på bundlinjen
Regeringen blev orienteret om, at minkplan gik imod reglerne
Nyt tovtrækkeri om minkgylle
- Det er helt urimeligt
Singapore godkender salg af laboratorieoprettet kød
New Zealand lover CO2-neutral regering i 2025
Nature Energy giver den snart biogas i Kværs