Økologisektionen i L&F fokuserer på eget protein

I coronaens tegn, var mundbind og håndsprit en del af foranstaltningerne til årsmødet i Økologisektionen.
I coronaens tegn, var mundbind og håndsprit en del af foranstaltningerne til årsmødet i Økologisektionen.

Mere danskproduceret protein var et af nøgleordene, da Økologisektionen i L&F forleden holdt årsmøde.

Forleden løb Landbrug & Fødevarers årsmøde for Økologisektionen af stablen på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.

Et af dagens fokuspunkter var danskproduceret protein.

- Når vi snakker dansk protein, så er udvinding af græsprotein én af nøglerne til fremtiden. Det er nøglen til at skabe lige de rigtige aminosyrer, som de en-mavede dyr har brug for, lød det fra Økologisektionens formand Hans Erik Jørgensen.

- Det er ganske vist en dyr måde at producere protein på, men det er vigtigt, at vi laver regnestykker færdigt. At vi synliggør alle de fordele, der er ved græsprotein:  De grønne marker, et godt sædskifte i en sund jord, klimaeffekter og alt det, som kommer ud i den anden ende, når man raffinerer græsset, fortsatte formanden og benyttede lejligheden til at rose de landmænd og virksomheder, der allerede har kastet sig over produktion af græsprotein.

- I gør en stor forskel, og det er mit håb, at mange flere vil følge trop, lød det.            

Husk de simple løsninger

Mens raffinering af græsprotein er blandt tidens store nyheder, mindede Hans Erik Jørgensen på, at man ikke skal glemme de gode gamle proteinkilder – og mere simple løsninger – i jagten på mere dansk protein.

- Hestebønner vinder frem, ærter kender vi og i Sønderjylland er der en gruppe landmænd, der arbejder med lupin.  Det er så fedt et se, og det skaber motivation til alle os andre, lød det fra formanden.

- Og når vi er i gang med protein og de meget simple løsninger, så kan jeg ikke dy mig og slæbe én gamle traver af stald, havren. Det er en genial økologisk afgrøde, som af mange ikke betragtes som en proteinafgrøde, men som kan erstatte egentlig proteinafgrøder for eksempel soja i en vis mængde, hvis havren bliver afskallet, konstaterede han.

Eksport uden import

Det øgede fokus på dansk – og som minimum europæisk protein – gav dog også anledning til spørgsmål i debatten.

- Jeg har svært ved at forstå meningen med, at vi vil eksportere mere og mere til hele verden, men kun importere fra Europa. At jeg ikke skal købe den for mig at se bæredygtige protein fra en landmand i Kina, selvom jeg gerne vil sælge mælk til hans søster, lød det fra Søren Baisgaard.

Ifølge formanden er forklaringen dog ganske simpel.

- Import fra Kina er bare en dårlig historie i forbrugerens øjne, mens det til gengæld vil være en rigtig god historie, hvis vi selv formår at producere noget af det, vi ellers har importeret i store mængder, sagde Hans Erik Jørgensen, og blev suppleret af sektorchef Kirsten Lund Jensen:

- I forhold til bæredygtighed er det heller ikke så tungt at eksportere en færdigvare som for eksempel mælk i forhold til foder, der bliver transporteret frem og tilbage mellem verdensdelene, forklarede hun.

Glemte koen

I debatten benyttede bestyrelsesmedlem Esben Møller lejligheden til med et smil på læben at pege på et punkt, som formanden ikke var kommet omkring i jagten på proteiner:

- Du nævnte ikke koen, som er ekstrem vigtig i forhold til simpelt protein. Den kan noget, ingen andre kan: omdanne græs til protein i løbet af 24 timer, og derfor er en fantastisk kilde til protein, lød det fra sønderjyden.

Formanden blev efterfølgende genvalgt uden modkandidater.

Dagens protein-fokus fortsatte med indlæg om bioraffinering, græsprotein og planteproteiner til human ernæring.

Ny bestyrelse

Følgende medlemmer blev valgt til Økologisektionens bestyrelse, hvor formandskabet og fire bestyrelsesmedlemmer var på valg:

Formand: Hans Erik Jørgensen, Haarby

Næstformand: Thomas Helle, Tjæreborg

Bestyrelsesmedlemmer:

Tobias Hausted, Harreby

Esben Møller Xu, Varde

Ole Olsen, Næstved

Anders Steensgaard, Billund

Suppleant: Michael West Hansen, Vojens

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | virksomhedsstof

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

39684.jpg
Grøn omlægning gjorde traditionelt landbrug til frontløber
39682.jpg
Rapsprisen banker hovedet imod et vigtigt topniveau
Forklaringen på to uger med voldsomt skuffende eksporttal for sojabønner skal vi formentlig finde i det simple faktum, at sojaprisen er gået næsten historisk op på det seneste, og at importører af soja – herunder især Kina – nu har trukket sig, fordi priserne ganske enkelt er for høje.
Er prisen for sojabønner for høj?
Markedspodcasten - Fyld tanken op
39678.jpg
Efterspørgslen efter soja skuffer igen
39677.jpg
EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr
39667.jpg
Kina udarbejder ny lov om kornreserver grundet fødevaresikkerhedsbekymringer
39662.jpg
Hyggejul øger juletræssalg
39656.jpg
Tyskland slår 29.000 kyllinger ned efter fugleinfluenza fund på endnu en gård
39649.jpg
Forhandlinger om minkerstatning står i stampe

Mest læste i dag

Grøn omlægning gjorde traditionelt landbrug til frontløber
Dansk Miljøorganisation skal hjælpe kvinder og unge med skovlandbrug i Uganda
Vil gøre Danmark til stormagt for plantebaserede fødevarer
Stor efterspørgsel på musikalsk fodringsrobot
EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr
Landbrugsfond fejret med indvielse af højteknologisk såsædsfacilitet
Forhandlinger om minkerstatning står i stampe
- Vi ligger helt ned!
Sojaskrå bliver en meget dyr foderingrediens i fremtiden
Brandenburg bekræfter 42 yderligere ASF-tilfælde

Mest læste 7 dage

Zimbabwe ser cannabis som den største kontante afgrøde
- Det bliver en svær, næsten umulig opgave
Årets mest plastforurenende virksomheder er primært fødevareproducenter
Taber knap tre millioner på bundlinjen
Regeringen blev orienteret om, at minkplan gik imod reglerne
Nyt tovtrækkeri om minkgylle
- Det er helt urimeligt
Singapore godkender salg af laboratorieoprettet kød
New Zealand lover CO2-neutral regering i 2025
Nature Energy giver den snart biogas i Kværs