Fremtidens biomasse skal være dansk, lokal og økologisk

Fair Trees producerer i øjeblikket 200.000 stiklinger årligt, og der er rift om stiklingerne, lyder det fra Lars Henrik Bols, medejer af Fair Trees. Foto: Fair Trees
Fair Trees producerer i øjeblikket 200.000 stiklinger årligt, og der er rift om stiklingerne, lyder det fra Lars Henrik Bols, medejer af Fair Trees. Foto: Fair Trees

Fair Trees i midtjyske Brædstrup står nu klar med en produktion af økologisk certificerede energiplanter. – Planterne skal være med til at sikre en bæredygtig linje fra den økologiske stikling til den færdige biomasse, siger Lars Henrik Bols.

Hvis der for fremtiden skal skabes en biomasse i Danmark som et bæredygtigt alternativ til fossilt brændstof, så skal den være dansk, lokal og økologisk. 

Så klart lyder budskabet fra virksomheden Fair Trees i Brædstrup, som netop nu står klar med en produktion af økologisk certificerede energiplanter.

- Planterne skal være med til at sikre en bæredygtig linje fra den økologiske stikling til den færdige biomasse, siger Lars Henrik Bols, indehaver af det internationale juletræskoncept Fair Trees, som nu også har specialiseret sig i økologiske energiplanter. 

Den danske klon

Nærmere bestemt er der tale om stiklinger af en poppel-klon, skåret op i længder på 30 centimeter og pakket i kasser, som bliver leveret direkte til jordbrugerne fra kølehuset.

- For os har det været vigtigt, at producenterne af biomasse får det helt rette klonmateriale, som kan være med til at skabe en succesfuld energikultur. Og det får de ved at kunne plante en kraftig stikling, en velegnet klon, der er nøje tilpasset danske forhold, siger Lars Henrik Bols og fremhæver, at den mest velegnede klon til netop de danske forhold er poppel-klonen OP 42, Populus Trichocarpa, lyder det fra indehaveren.

Fair Trees producerer økologisk certificerede energiplanter, som skal være med til at sikre en bæredygtig linje fra den økologiske stikling til den færdige biomasse.

Vær i god tid

Hos Fair Trees, som er medlem af Økologisk Landsforening, ligger den årlige produktion af stiklinger lige nu på 200.000, og der er rift om stiklingerne.   

- Det gælder om at være i god tid og få planlagt sin plantning ordentligt, siger Lars Henrik Bols og fremhæver, at antallet af stiklinger blandt andet afhænger af, om der er tale om en kort eller lang afdrift af energikulturen, siger han.

Poppel-stiklingerne kan også anvendes til eksempelvis læhegn eller beplantning i skovlandbruget. For Fair Trees har det været helt naturligt at udvide den økologiske juletræsproduktion og salg af juletræsfrø med energiplanter.

- Vi har i forvejen et tæt samarbejde med juletræsproducenter, så det er oplagt at udvide med endnu et produkt til landmændene som en del af pakken, siger Lars Henrik Bols og tilføjer:

- Vi tilbyder også at stå for tilplantningen for dem, der ønsker det.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Teknologi

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

44302.jpg
Rapsprisen er i hopla
44300.JPG
Afvent (fortsat) salg af rapsfrø
44294.jpg
Lavet på larver: Fremtidens køderstatning udvikles i Danmark
44273.jpg
Satser på Italien: Spansk kyllingeerstatningsproducent øjner nyt marked
44267.jpg
Konsekvens af fugleinfluenza: Den polske æggeforsyning strammer til
44261.jpg
Det amerikanske senat bekræfter Tom Vilsack som Bidens landbrugsminister
44260.jpg
Grøn milepæl nået: Hollandsk Arla-konkurrent rammer tiårigt klimamål
44238.JPG
Robotmaskinstation skal køre på dansk biodiesel
44209.jpg
Aktiemarkedet udviser lidt svaghedstegn
Ifølge en udmelding fra den Europæiske Union mandag aften, så er de europæiske vinterafgrøder kommet helskindet igennem et par meget kolde vintermåneder.
Afgrøderne står fint i Europa

Mest læste i dag

Robotmaskinstation skal køre på dansk biodiesel
Nestlé vil lancere vegansk KitKat
Svinepriserne boomer igen i Kina
Sådan kan BASF og Siemens Energy reducere landbrugets klimaaftryk
Plantebaserede fødevarer til mennesker er vejen frem
Nyt regnskab fra Jysk Kornformidling
Næsten 700 slagteriarbejdere får vaccine
Klimamålene er en præmis for landbrugsproduktionen
Hollandsk Arla-konkurrent rammer tiårigt klimamål
Fødevareminister opfordrer til at spise mindre kød

Mest læste 7 dage

Thailand satser på cannabis som ny stor indtjeningsafgrøde
Heftige prisstigninger på årets første minkauktion
Stormvejret mod regeringen fortsætter i minksagen
Arla-konkurrent henter chefer til direktionen fra egne rækker
Svinepriserne boomer igen i Kina
Muligt milliardforskud
Solid konsolidering i landbruget på femte år
DLG vil forsyne landbruget med grøn gødning med nyt storprojekt
Fugleinfluenza-variant H5N8 er fundet i mennesker i Rusland
BM Silo nomineret til hæderspris