Skal serveres med skysovs: Stor råvarehandelsvirksomhed skyder penge i firma, der laver kød ud af luft

Tacos med kultiveret kylling lavet af Air Proteins probiotiske produktionsproces. | Foto: Air Protein
Tacos med kultiveret kylling lavet af Air Proteins probiotiske produktionsproces. | Foto: Air Protein

En af verdens største virksomheder indenfor råvarehandel, Archer-Daniels-Midland Co. investerer i opstartsvirksomheden, Air Protein, der fremstiller kød fra luftens elementer.

Archer-Daniels-Midland Co (ADM)., Barclays Plc og Googles venturekapitalenhed står for større finansiering på 32 millioner dollars (195,56 millioner kroner) til opstartsvirksomheden Air Protein. Det californiske firma kombinerer kuldioxid, ilt og kvælstof med vand og mineraler i en såkaldt probiotisk produktionsproces, der omdanner de luftige elementer til næringsstoffer.

Det hele lyder som taget ud af en science fiction-film, men Air Proteins administrerende direktør, Lisa Dyson, siger, at det er ligesom at fremstille yoghurt - en proces, der involverer levende kulturer, men der kræves ikke noget dyrkbart land. 

Hvis den er skalerbar, hjælper teknologien med at reducere landbrugets emissioner og endda forbedre fødevaresikkerheden, da produktet kan laves overalt uafhængigt af klima, jord og vejrforhold.

- Der vil være 10 milliarder mennesker på planeten i 2050, og vores nuværende fødevareproduktionssystem er en af de største drivhusgasproducerende sektorer, i et interview med Bloomberg og fortsætter:

- Kødindustrien er den største drivhusgasproducerende sektor inden for fødevarer.

Virksomheden vil bruge midlerne til at starte et innovationslaboratorium, fremskynde produktudvikling og kommercialisering af deres produkter - samt at rekruttere og opbygge et det bedste team muligt, lyder det fra Air Protein i en e-mail-erklæring. Der er stadig ingen fastlagt tidslinje for, hvornår det alternative kød vil komme på markedet.

Air Proteins teknologi er ifølge ADM tilpasset virksomheden større mission om at udvikle innovative produkter til at imødekomme den voksende globale efterspørgsel efter nærende mad og drikkevarer, siger Darren Streiler, der investeringsdirektør for ADM Ventures i en e-mail-erklæring. 

En del af finansieringen vil i følge blive brugt til at fremskynde krævede indsendelser til USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed, produktudvikling og kommercialisering.

Luftbaseret kylling serveres med asparges og tomater. Air Protein skaber kødalternativet ud af mikrober og elementer i luften, på samme måde som hvis man lavede yoghurt. | Foto: Air Protein

Som at lave yoghurt

Yoghurt fremstilles ved at tilføje levende kulturer til varm mælk, som skaber det ideelle miljø for bakterier til at trives til fortykning af mælken. 

Luftproteins proces skaber en proteinkilde, der har alle de essentielle aminosyrer og er rig på vitaminer og mineraler, herunder B12.

- Når vi først har den proteiningrediens, skaber vi teksturer og smag af kød ved at kombinere forskellige kulinariske teknikker, siger Lisa Dyson og fortsætter: 

- Du kan tænke på det som at tage hvedemel og omdanne til pasta. Der er forskellige kulinariske teknikker til at gøre det, og i en lignende type koncept er vi i stand til at bruge kulinariske teknikker til at gå fra den proteiningrediens til de endelige kødprodukter.

Investeringen kommer i takt med, at sektoren for kultiveret kød ekspanderer - ligesom Beyond Meat og Impossible Foods Inc., der fremstiller plantebaserede burgere, der ligner den ægte vare. Disse virksomheder er imidlertid afhængige af afgrøder som sojabønner og ærter, hvoraf nogle har begrænset forsyning indtil videre.

Kapitalindsprøjtningen kommer også på et tidspunkt, hvor forbrugerne bliver mere bekymrede over, hvor deres mad kommer fra, og om de dyrkes på en etisk og miljøvenlig måde. Selv kødgiganter som Tyson Foods Inc., har gjort et strejf i den alternative proteinsektor.

- Det, vi ser på markedet, er, at forbrugerne virkelig leder efter mere bæredygtige tilgange, mere miljøvenlige valg af fødevarer, så vi er glade for at have det som en nøgledifferentierende funktion med vores protein, sagde Dyson.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Teknologi

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

42194.jpg
DAX30 har ikke for alvor brudt gamle kursrekorder fra før coronakrisen
42192.jpg
Guldprisen kommer op igen og det er ikke gode tegn
42208.JPG
Projekt peger på klimapotentiale i gylle
42196.jpg
Endnu en dyrevelfærdssejr: Tyskland vil stoppe aflivning af daggamle hanekyllinger
42184.jpg
Dagrofa i ledelsesrokade: - Vi gør klar til at tage hul på næste strategiske fase
42177.jpeg
Lange udsigter til tempobonus for minkavlerne
42175.jpg
Næsten en tredjedel: Danskerne har skåret ned for kødforbruget
42172.jpg
Fastholder svinenotering: Salget af fersk grisekød halter for Danish Crown
42160.jpg
Studerende hjælper lokal fødevareproducent med forretningsudvikling
42149.JPG
Omlægning til non-gm-foder for mælkeproducenter

Mest læste i dag

Väderstad skyder 92 mio. i nyt fabrikscenter
Nyt datomærkningsværktøj skal mindske madspild
Lange udsigter til tempobonus for minkavlerne
Circle K lancerer grønt brændstof til tung transport
- Vi gør klar til at tage hul på næste strategiske fase
Stor uenighed om salg af CO2-certifikater fra landbruget
Miljøminister møder kritik i sag om havbrug
BASF gik tilbage på toplinjen i 2020
Studerende hjælper lokal fødevareproducent med forretningsudvikling
Danskerne har skåret ned for kødforbruget

Mest læste 7 dage

Rema 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
BASF skal producere medicinalkasser af genanvendt plast til Covid-19-vaccine
Maskingrossist opkøbt
Hun skal stå i spidsen for varerne i Danmarks nye lavprissupermarked
Circle K lancerer grønt brændstof til tung transport
Ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ny høstteknologi vil forvandle klimaproblem til en bæredygtig forretning
Danish Crown køber svensk pølseproducent
Arla Foods vil fordoble onlinesalg af mejeriprodukter
Tidligere zoo-direktør bliver formand for Den Danske Naturfond