Nyt danskledet forskningsprojekt skal fremavle nye rissorter, som kan modstå fremtidens klimaforandringer. Målet er, at risen i Afrika om fem år skal være oversvømmelses- og salttolerant.
Ris er efterhånden fast inventar i mange danske køkkenskabet, og der serveres ris på langt flere af verdens middagsborde, end mange går og tror. Faktisk indgår ris hver dag i mere end 3,5 milliarder menneskers måltider og dækker en femtedel af verdensbefolkningens daglige kalorieindtag. Klimaforandringer truer imidlertid den globale rishøst på knap 800 millioner ton. Et problem som et nyt danskledet forskningsprojekt fra Københavns Universitet nu skal forsøge afhjælpe.
Danida finansierer det femårige forskningsprojekt, der går under navnet ”Climate-smart African Rice” med 12 millioner kroner. Pengene skal gå til planteforædlere, forskere og teknikere og til at opbygge drivhuse, forsøgsmarker og anden forskningsinfrastruktur ved Sokoine University of Agriculture i Tanzania.
Allerede på nuværende tidspunkt er projektet kommet godt fra start, hvis man spørger Max Herzog, der er postdoc ved Biologisk Institut ved Københavns Universitet.
- Selvom projektets opstart har været udfordret af Corona-udbruddet, så har vi allerede fået samlet over 300 rissorter, som nu skal screenes for oversvømmelses- og salttolerance på universitetet i Tanzania, oplyser Max Herzog.
Udviklingen af de nye, robuste rissorter hjælpes på vej af moderne bioteknologiske metoder uden brug af GMO. Forskere og studerende fra Københavns Universitet og Tanzania skal arbejde tæt sammen med eksperter fra IRRI (International Rice Research Institut), som tidligere har haft succes med at udvikle ”Climate Smart Rice” til asiatiske risbønder.