Synliggørelse af afgifter får landmænd til at reagere

Siden sommeren 2019 har Daka SecAnim, med hovedsæde i Hedensted, sat ekstra fokus på, at danske husdyrproducenter får bestilt afhentning af døde dyr så hurtigt som muligt.
Siden sommeren 2019 har Daka SecAnim, med hovedsæde i Hedensted, sat ekstra fokus på, at danske husdyrproducenter får bestilt afhentning af døde dyr så hurtigt som muligt.

DAKA SecAnim sender en meddelelse for hver ekstra fordærvelsesafgift, man bliver pålagt. Denne nye gennemsigtighed i antallet af afgifter den enkelte får, har fået flere landmænd til at optimere denne del af produktionen.

Siden sommeren 2019 har Daka SecAnim, med hovedsæde i Hedensted, sat ekstra fokus på, at danske husdyrproducenter får bestilt afhentning af døde dyr så hurtigt som muligt.

Som en del af denne kampagne begyndte Daka SecAnim i august i separate meddelelser at udspecificere hver enkelt afgift, som husdyrproducenter bliver pålagt i fordærvelsesgebyr. Denne gennemsigtighed betyder, at flere nu reagerer ude på bedriften.

En af de landmænd, der har forbedret sin håndtering på baggrund af de udspecificerede afgifter, er Ulrik Bremholm, der driver Rubenlund Agro på Langeland, er medlem af bestyrelsen i Danish Crown samt medlem af dialoggruppen ”Forum for bæredygtig innovation” i Daka SecAnim.

Ulrik Bremholm har blandt andet optimeret på arbejdsgangene på bedriften, antallet af afhentningspladser og har installeret PIGUP&KO tilmeldingsappen på alle staldtelefoner i sine bestræbelser på at minimere antallet af gebyrer.

- Før havde vi flere medarbejdere inde over flytningen af dyr, fra stalden til afhentningspladsen, og den arbejdsgang har vi forsimplet ved at sørge for, at det er samme medarbejder, som opdager dyret, der flytter det. Når flere medarbejdere kommer ind over, kan der hurtigt opstå et kommunikationsbrist, hvilket i enkelte tilfælde medfører, at der går unødvendigt lang tid inden tilmelding, fortæller Ulrik Bremholm og fortsætter:

- Vi har derfor installeret PIGUP&KO på alle staldtelefoner på mine gårde, så alle i staldene har mulighed for at tilmelde til afhentning, så snart de har flyttet dyret ud på afhentningspladsen. Det kræver selvfølgelige lidt oplæring af den enkelte medarbejder, men det begrænser mængden af afgifter jeg får, at det er den samme medarbejder, der konstaterer at dyret er dødt, som også fragter og registrerer dyret i appen.

Selvom der er flere ting, som påvirker udgifterne i produktionen af slagtesvin, viser Ulrik Bremholms første beregninger, at udgifterne til Daka pr. so er nedbragt i år i forhold til 2019.

Samtidig er der på bedriften kommet fokus på en hurtigere håndtering af de døde dyr, som er med til at reducere lugt og samtidig giver en bedre kvalitet til Daka.

Afhentningspladserne er også blevet mere diskrete, dyrene opbevares i kortere tid på bedriften og ligger klar, så Daka kan få alle de tilmeldte med.

Markant flere henvendelser

Kampagnen blev påbegyndt for at sætte fokus på at hurtig tilmelding giver mindre lugt og bedre kvalitet, men også for at minde om 24 timers reglen. Reglen er en del af den lov, der dikterer, at alle dyr skal tilmeldes afhentning umiddelbart efter, at dyret er konstateret dødt og senest 24 timer efter. Daka SecAnim afhenter hurtigst muligt dyret efter tilmelding, og derfor skal dyrene lægges ud til afhentningspladsen rettidigt. 

- Vi har oplevet, at mange ikke har været bevidste om mængden af unødvendige gebyrer, de får, fordi det hidtil kun har fremgået på fakturaen,” fortæller Lars Jørgen Nielsen, landmandskonsulent i Daka SecAnim og fortsætter:

- Min telefon begyndte at blive varm, efter vi fik gjort den enkelte landmand direkte opmærksom på tildeling af gebyr, via en orienteringsmail. Landmændene vil virkelig gerne forbedre sig, og spørger aktivt ind til, hvilke tiltag de kan tage for at undgå fordærvelsesgebyrer.”

Mange knapper at skrue på

Daka SecAnim ønsker at minimere graden af fordærvelse hos dyrene, da det er en kilde til lugt og samtidig forringer råvarens kvalitet. Derfor glæder det Landmandskonsulent Lars Jørgen Nielsen, at det er lykkes at sætte fokus på udfordringerne, og at landmændene i stigende grad rækker ud til Daka SecAnim for at få vejledning.

- Vi ser, at mange minimerer antallet af fordærvelsesgebyrer, når de ændrer simple ting i deres produktion. En konkret knap mange kan dreje på, er at få flyttet afhentningspladsen om i skyggen, hvilket hurtigt mindsker risikoen for fordærvelse og dermed kan minimere antallet af gebyrer. Men også ledelsesmæssige tiltag, som at tilegne sig daglige rutiner til håndtering af døde dyr, hjælper.

- I sidste ende er det selvfølgelig den enkelte landmand, der skal vurdere, hvorvidt det er nødvendigt at justere arbejdsgangene på bedriften, så de veterinære krav overholdes, og de døde dyr håndteres samt tilmeldes korrekt, så man undgår unødvendige gebyrer. Vi rådgiver og vejleder gerne, hvis der er behov for det,” siger Lars Jørgen Nielsen.

Daka tilbyder forskellige løsninger til afhentningspladser, der opfylder de veterinære krav, og som er lette at håndtere for både bedriftens egne medarbejdere og Daka SecAnims chauffører. Der arbejdes desuden fokuseret på at forbedre servicen overfor landmændene. Senest med en opdatering af PIGUP&KO appen, der nu også er tilgængelig på ukrainsk, rumænsk og engelsk.

Løbende tilmelding

Daka SecAnims ruteplanlægning er dynamisk, så lastbilernes ruter bliver derfor løbende opdateret, hvilket betyder at man i nogle tilfælde kan få afhentet helt ned til 5 minutter efter tilmelding.

- Det er vigtigt at huske, at man betaler pr. dyr, vi afhenter og ikke pr. gang vi kommer og henter. Det nytter derfor ikke noget at samle sammen på pladsen, da det kan øge risikoen for unødvendige gebyrer, forklarer Lars Jørgen Nielsen og fortsætter:

- Man skal også huske at melde til løbende hen over weekenden, selvom vi først kører igen mandag. Melder du først dyrene ind mandag, vil vi som regel først afhente tirsdag. Men bliver det meldt ind lørdag eller søndag, afhentes der mandag.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Teknologi

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

39684.jpg
Grøn omlægning gjorde traditionelt landbrug til frontløber
39682.jpg
Rapsprisen banker hovedet imod et vigtigt topniveau
Forklaringen på to uger med voldsomt skuffende eksporttal for sojabønner skal vi formentlig finde i det simple faktum, at sojaprisen er gået næsten historisk op på det seneste, og at importører af soja – herunder især Kina – nu har trukket sig, fordi priserne ganske enkelt er for høje.
Er prisen for sojabønner for høj?
Markedspodcasten - Fyld tanken op
39678.jpg
Efterspørgslen efter soja skuffer igen
39677.jpg
EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr
39667.jpg
Kina udarbejder ny lov om kornreserver grundet fødevaresikkerhedsbekymringer
39662.jpg
Hyggejul øger juletræssalg
39656.jpg
Tyskland slår 29.000 kyllinger ned efter fugleinfluenza fund på endnu en gård
39649.jpg
Forhandlinger om minkerstatning står i stampe

Mest læste i dag

Grøn omlægning gjorde traditionelt landbrug til frontløber
Vil gøre Danmark til stormagt for plantebaserede fødevarer
EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr
Dansk Miljøorganisation skal hjælpe kvinder og unge med skovlandbrug i Uganda
Stor efterspørgsel på musikalsk fodringsrobot
Landbrugsfond fejret med indvielse af højteknologisk såsædsfacilitet
Forhandlinger om minkerstatning står i stampe
- Vi ligger helt ned!
Sojaskrå bliver en meget dyr foderingrediens i fremtiden
Kubota redskaber introduceres i Danmark

Mest læste 7 dage

Zimbabwe ser cannabis som den største kontante afgrøde
- Det bliver en svær, næsten umulig opgave
Årets mest plastforurenende virksomheder er primært fødevareproducenter
Taber knap tre millioner på bundlinjen
Regeringen blev orienteret om, at minkplan gik imod reglerne
Nyt tovtrækkeri om minkgylle
- Det er helt urimeligt
Singapore godkender salg af laboratorieoprettet kød
New Zealand lover CO2-neutral regering i 2025
Nature Energy giver den snart biogas i Kværs