Ministersvar: Minkarbejdere tog coronavirus med til Danmark

Hele den måde, regeringen har grebet problemerne med covid-19 blandt mink i Danmark, er dybt kritisabelt, mener medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Lise Bech (DF).
Hele den måde, regeringen har grebet problemerne med covid-19 blandt mink i Danmark, er dybt kritisabelt, mener medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Lise Bech (DF).

I et svar til MF Lise Bech (DF) svarer fødevareminister Mogens Jensen (S), at der var coronasmittede medarbejdere fra Fødevarestyrelsen, der var på besøg i danske minkfarme. DF’eren kritiserer både svar og hele den måde, som regeringen har håndteret minkproblematikken på.

To rumænske løsarbejdere, der var blevet hyret til at hjælpe med at aflive mink i Danmark, bragte coronavirus med til Danmark, da de kom til fra deres hjemland.

Det fremgår af et ministersvar, som Mogens Jensen (S) har givet til medlem af Miljø- og Fødevareudvalget i Folketinget, Lise Bech (DF). I et brev havde Lise Bech spurgt ministeren om, hvor mange udenlandske medarbejdere, der var kommet til Danmark for at arbejde for Fødevarestyrelsen, som havde coronavirus, og her lyder svaret fra ministeren, der har forelagt sagen for Fødevarestyrelsen:

- Fødevarestyrelsen har talt med det vikarbureau, som styrelsen anvender til denne opgave. Vikarbureauet har i alt haft otte smittede, der isoleres på et hotel i Jammerbugt Kommune. Af disse er to ankommet til Danmark den 22. oktober 2020 og konstateret smittet ved ankomsten, hedder det i svaret til DF'eren. 

Lise Bech har også spurgt ministeren, hvorvidt Fødevarestyrelsen har kunnet afvise, at de skulle have været årsag til at sprede smitten med covid-19 på minkfarme, og til det har Mogens Jensen svaret, at »alle medarbejdere fra Fødevarestyrelsen, der besøger minkfarme, løbende lader sig teste«. Men det svar har Lise Bech svært ved at kunne bruge til noget.

- Under en teknisk gennemgang inden efterårsferien spurgte jeg veterinærdirektøren, hvor ofte de (medarbejderne i Fødevarestyrelsen, red.) blev testet, og hun sagde, at det skete en gang om ugen. Så de vil sagtens have kunnet gå fra farm til farm på en uge, siger Lise Bech til Effektivt Landbrug og fortsætter: 

- Hvorfor skriver de ikke det, som hun har sagt til mig? Jeg synes, det er meget kritisabelt, og jeg synes også, det er kritisabelt, at man ansætter folk udefra uden at teste dem, inden de går i gang med deres arbejde. Det er noget sløseri, lyder det fra DF’eren.​

- Uretfærdigt overfor minkavlere

Ifølge Lise Bech burde man gribe situationen helt anderledes an.

- Først og fremmest burde man give minkavlere det samme i erstatning, uanset om man var en smittet farm eller en ikke-smittet farm. For de smittede farme, vi har, har jo gjort alt, hvad de kunne, for at holde smitten væk. De kan jo ikke gøre for det. Jeg synes, det er så uretfærdigt overfor de stakkels mennesker, siger lise Bech og fortsætter:

- Desuden er vi så langt henne, at minkene skal pelses om 14 dage alligevel. Lad dog minkavlerne pelse de raske mink, der er indenfor den her åndsvage 7,8 km zone, som der alligevel ikke er fagligt belæg for at fastholde.  

Ifølge netmediet Nordtinget.dk kom de pågældende vikarer til Danmark fra Rumænien fem og fem i personbiler, og bor i campingvogne. 

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Politik

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

39684.jpg
Grøn omlægning gjorde traditionelt landbrug til frontløber
39682.jpg
Rapsprisen banker hovedet imod et vigtigt topniveau
Forklaringen på to uger med voldsomt skuffende eksporttal for sojabønner skal vi formentlig finde i det simple faktum, at sojaprisen er gået næsten historisk op på det seneste, og at importører af soja – herunder især Kina – nu har trukket sig, fordi priserne ganske enkelt er for høje.
Er prisen for sojabønner for høj?
Markedspodcasten - Fyld tanken op
39678.jpg
Efterspørgslen efter soja skuffer igen
39677.jpg
EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr
39667.jpg
Kina udarbejder ny lov om kornreserver grundet fødevaresikkerhedsbekymringer
39662.jpg
Hyggejul øger juletræssalg
39656.jpg
Tyskland slår 29.000 kyllinger ned efter fugleinfluenza fund på endnu en gård
39649.jpg
Forhandlinger om minkerstatning står i stampe

Mest læste i dag

Grøn omlægning gjorde traditionelt landbrug til frontløber
Dansk Miljøorganisation skal hjælpe kvinder og unge med skovlandbrug i Uganda
Vil gøre Danmark til stormagt for plantebaserede fødevarer
Stor efterspørgsel på musikalsk fodringsrobot
EU-Kommissær vil begrænse transport af dyr
Landbrugsfond fejret med indvielse af højteknologisk såsædsfacilitet
Forhandlinger om minkerstatning står i stampe
- Vi ligger helt ned!
Sojaskrå bliver en meget dyr foderingrediens i fremtiden
Brandenburg bekræfter 42 yderligere ASF-tilfælde

Mest læste 7 dage

Zimbabwe ser cannabis som den største kontante afgrøde
- Det bliver en svær, næsten umulig opgave
Årets mest plastforurenende virksomheder er primært fødevareproducenter
Taber knap tre millioner på bundlinjen
Regeringen blev orienteret om, at minkplan gik imod reglerne
Nyt tovtrækkeri om minkgylle
- Det er helt urimeligt
Singapore godkender salg af laboratorieoprettet kød
New Zealand lover CO2-neutral regering i 2025
Nature Energy giver den snart biogas i Kværs