Flertal for ny uvildig undersøgelse i minksagen

Var det faglige grundlag for at aflive alle mink i Danmark til stede? Venstres forslag til en undersøgelse af det får nu tilslutning af Enhedslisten, og dermed er der flertal for undersøgelsen. Foto: Erik Hansen
Var det faglige grundlag for at aflive alle mink i Danmark til stede? Venstres forslag til en undersøgelse af det får nu tilslutning af Enhedslisten, og dermed er der flertal for undersøgelsen. Foto: Erik Hansen

Der er flertal i Folketinget for at få nedsat en ekspertgruppe, der kan undersøge det faglige grundlag for beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

Minksandheden skal frem i lyset. Sådan beskriver fødevareordfører hos Venstre, Erling Bonnesen, årsagen til, at der skal nedsættes en ekspertgruppe, der kan undersøge det faglige belæg for at aflive alle mink i Danmark i efteråret 2020.

Forslaget blev bragt på banen i slutningen af sidste uge, og den vil blive sendt til vedtagelse, når Folketingets Forretningsudvalg holder møde igen. Det havde i første omgang ikke flertal på tinge, da det kun var blå blok, der støttede op om undersøgelsen, men i et interview med Politiken siger coronaordfører Peder Hvelplund, at Enhedslisten er klar til at støtte en undersøgelse, der tager alle aspekter af forløbet, der ledte op til annonceringen af en generel aflivning af den danske minkbestand den 4. november. 

- Hvis vi tager hele forløbet med, har vi ikke nogen problemer med det, siger Peder Hvelplund, der i efteråret var fødevareordfører hos venstrefløjspartiet, til dagbladet Politiken.

Undrer sig over kursskifte

Forud for det famøse pressemøde den 4. november havde regeringen ellers et lovforslag på vej, der blandt andet ville lade det være op til sundhedsmyndighederne og Statens Serum Institut at vurdere, hvornår man forsvarligt kunne opdrætte mink i Danmark, og som samtidigt ville gøre det umuligt at få nye minkhvalpe ind i burene i 2021, så lægen det kunne være til fare for folkesundheden. 

Peder Hvelplund undrer sig fortsat over, hvorfor myndighederne skiftede strategi midt i processen.

- Vi kunne ikke se begrundelsen for, at man skifter strategi fra et forsigtighedsprincip, hvor man afliver hele besætningen, når man finder syge mink, til i stedet at fokusere på hygiejne og mundbind uden at slå de syge besætninger ned. Det har været fremme, at det var på grund af erhvervsinteresser. Det vil vi gerne have undersøgt. Hvis man ikke havde foretaget det strategiskift, havde man måske ikke stået i den situation i november«, siger Peder Hvelplund til Politiken og fortsætter:

- Men vi mener, at det faglige grundlag for at slå alle mink ned, var til stede i november. Det, man kan angribe, er, at regeringen fokuserede ensidigt på cluster 5 som forklaring. Det faglige grundlag for aflivningen – at der var disse minkmutationer – var til stede. Det, man kan kritisere er, at regeringen reagerede for sent, og at den begrundelse, man brugte, ikke var den rigtige, siger han. 

Den anden minkundersøgelse

Den nye undersøgelse vil i givet fald følge i halen på den granskningskommission, der allerede er sat i søen i forbindelse med sagen. Den har fokus på det juridiske aspekt i meldingen den 4. november fra Statsministeren. For der manglede faglig begrundelse for at kunne gennemføre en de facto nedlukning af minkerhvervet i Danmark, mener fødevareordfører hos Venstre, Erling Bonnesen.

- Det mangelfulde og ikke retvisende faglige grundlag for at aflive alle mink i Danmark bør naturligvis også undersøges, siger Erling Bonnesen og fortsætter:

- Statsministeren og regeringen sagde, at der var fare for virusvarianter på grund af minkene
og at virusvarianten cluster-5 kunne føre til global trussel mod vacciner. En påstand der øjensynligt ikke holder. Det vil vi have undersøgt af en uvildig ekspertgruppe, skriver Venstremanden i en kommentar til sagen.

Og med Enhedslistens opbakning til en ny undersøgelse vil der være flertal for at få sat gang i kommissionsarbejdet, der efter Venstres mening skal munde ud i en rapport a la Grønnegaard-rapporten, som kom på gaden i sidste måned, og som undersøgte grundlaget for at lukke hele Danmark ned i foråret 2020. 

I forvejen har hele blå blok i form af Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige tilkendegivet deres støtte til den nye undersøgelse, og med opbakning fra Enhedslisten er der flertal for undersøgelsen, når det bliver foreslået ved næste møde hos Folketingets Udvalg for Forretningsorden.


 

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Politik

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

44302.jpg
Rapsprisen er i hopla
44300.JPG
Afvent (fortsat) salg af rapsfrø
44294.jpg
Lavet på larver: Fremtidens køderstatning udvikles i Danmark
44273.jpg
Satser på Italien: Spansk kyllingeerstatningsproducent øjner nyt marked
44267.jpg
Konsekvens af fugleinfluenza: Den polske æggeforsyning strammer til
44261.jpg
Det amerikanske senat bekræfter Tom Vilsack som Bidens landbrugsminister
44260.jpg
Grøn milepæl nået: Hollandsk Arla-konkurrent rammer tiårigt klimamål
44238.JPG
Robotmaskinstation skal køre på dansk biodiesel
44209.jpg
Aktiemarkedet udviser lidt svaghedstegn
Ifølge en udmelding fra den Europæiske Union mandag aften, så er de europæiske vinterafgrøder kommet helskindet igennem et par meget kolde vintermåneder.
Afgrøderne står fint i Europa

Mest læste i dag

Robotmaskinstation skal køre på dansk biodiesel
Nestlé vil lancere vegansk KitKat
Svinepriserne boomer igen i Kina
Sådan kan BASF og Siemens Energy reducere landbrugets klimaaftryk
Plantebaserede fødevarer til mennesker er vejen frem
Nyt regnskab fra Jysk Kornformidling
Næsten 700 slagteriarbejdere får vaccine
Klimamålene er en præmis for landbrugsproduktionen
Hollandsk Arla-konkurrent rammer tiårigt klimamål
Fødevareminister opfordrer til at spise mindre kød

Mest læste 7 dage

Thailand satser på cannabis som ny stor indtjeningsafgrøde
Heftige prisstigninger på årets første minkauktion
Stormvejret mod regeringen fortsætter i minksagen
Arla-konkurrent henter chefer til direktionen fra egne rækker
Svinepriserne boomer igen i Kina
Muligt milliardforskud
Solid konsolidering i landbruget på femte år
DLG vil forsyne landbruget med grøn gødning med nyt storprojekt
Fugleinfluenza-variant H5N8 er fundet i mennesker i Rusland
BM Silo nomineret til hæderspris