Tænketanken Frej: Plantebaserede fødevarer til mennesker er vejen frem

Der skal produceres flere plantebaserede fødevarer, mener tænketanken Frej i en ny handlingsplan, som medstifter og direktør i tænketanken, Marie-Louise Boisen Lendal i dag har præsenteret. Foto: Niels Okking
Der skal produceres flere plantebaserede fødevarer, mener tænketanken Frej i en ny handlingsplan, som medstifter og direktør i tænketanken, Marie-Louise Boisen Lendal i dag har præsenteret. Foto: Niels Okking

Hvis man skal udvikle og ikke afvikle dansk landbrug, er plantebaserede fødevarer vejen frem. Det er hovedessensen i en handlingsplan for fremtidens landbrug, som tænketanken Frej har lagt på bordet.

I forbindelse med den nylige konference om landbrug og grøn omstilling efterspurgte fødevareminister Rasmus Prehn løsningsforslag, der kunne være med til at skabe et mere klimavenligt landbrug. 
Nu er tænketanken Frej på banen med en handlingsplan, der har fokus på udvikling, ikke afvikling.Handlingsplanen skal styrke produktions- og udviklingskæden, så Danmark kan gribe væksten og udnytte eksportpotentialet.

- I handlingsplanen foreslås det, at visionære politikere og partier nedsætter en arbejdsgruppe bestående af eksperter og forskere på området, Godkendt Teknologisk Service-institutter, landmænd og erhvervsfolk, der kan bidrage med anbefalinger og initiativer, skriver direktør og medstifter i Frej, Marie-Louise Boisen Lendal i en pressemeddelelse.

Hun efterspørger hurtig handling på området. 

- Sjældent har et område haft potentiale til at samle så mange aktører fra forskellige fløje, så det bør ikke kræve megen betænkningstid fra politisk side at indse, at der skal laves en national strategi for plantebaserede fødevarer, skriver hun.

Ni målsætninger

Tænketanken Frejs handlingsplan indeholder ni konkrete målsætninger, som kan bidrage til at gøre Danmark til et foregangsland inden for planteproduktion til fødevarer. 

- Målsætningerne spænder over temaer som øget vækst og eksport, oprettelse af et forskningscenter, produktion med danske råvarer, omlæggelse af landbrugsjord samt et dannelsesaspekt, der baner vejen for danskernes ændrede madvaner.

Frej sætter det i deres plan som et mål, at op mod 250.000 ekstra hektar skal omlægges til at dyrke proteinafgrøder til human konsum inden 2025, hvilket kan ske ved at målrette støtte til landmænd, der dyrker proteinafgrøder direkte til human konsum og investeringer i forarbejdning af afgrøderne.

Samtidig peger Frej på, at danske virksomheder, der sælger plantebaserede produkter, skal få deres proteinafgrøder fra danske råvarer, og de skal være forarbejdet i Danmark

Det vil kræve et øget samarbejde i værdikæden, for det er svært at skaffe danske råvarer til produktion og forarbejdning af plantebaserede fødevarer. 

Der skal derfor mål om at øge andelen af proteinafgrøder på danske marker og forædle nye afgrøder, der matcher markedets efterspørgsel. Mange proteinafgrøder er i dag forædlet med det formål at blive brugt til foder, hvilket betyder at næringsprofilen potentielt skal justeres vha. forædling for at udnytte det fulde potentiale af proteinafgrøderne til human konsum.

Hele handlingsplanen kan ses her.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Politik

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

44302.jpg
Rapsprisen er i hopla
44300.JPG
Afvent (fortsat) salg af rapsfrø
44294.jpg
Lavet på larver: Fremtidens køderstatning udvikles i Danmark
44273.jpg
Satser på Italien: Spansk kyllingeerstatningsproducent øjner nyt marked
44267.jpg
Konsekvens af fugleinfluenza: Den polske æggeforsyning strammer til
44261.jpg
Det amerikanske senat bekræfter Tom Vilsack som Bidens landbrugsminister
44260.jpg
Grøn milepæl nået: Hollandsk Arla-konkurrent rammer tiårigt klimamål
44238.JPG
Robotmaskinstation skal køre på dansk biodiesel
44209.jpg
Aktiemarkedet udviser lidt svaghedstegn
Ifølge en udmelding fra den Europæiske Union mandag aften, så er de europæiske vinterafgrøder kommet helskindet igennem et par meget kolde vintermåneder.
Afgrøderne står fint i Europa

Mest læste i dag

Robotmaskinstation skal køre på dansk biodiesel
Nestlé vil lancere vegansk KitKat
Svinepriserne boomer igen i Kina
Sådan kan BASF og Siemens Energy reducere landbrugets klimaaftryk
Plantebaserede fødevarer til mennesker er vejen frem
Nyt regnskab fra Jysk Kornformidling
Næsten 700 slagteriarbejdere får vaccine
Klimamålene er en præmis for landbrugsproduktionen
Hollandsk Arla-konkurrent rammer tiårigt klimamål
Fødevareminister opfordrer til at spise mindre kød

Mest læste 7 dage

Thailand satser på cannabis som ny stor indtjeningsafgrøde
Heftige prisstigninger på årets første minkauktion
Stormvejret mod regeringen fortsætter i minksagen
Arla-konkurrent henter chefer til direktionen fra egne rækker
Svinepriserne boomer igen i Kina
Muligt milliardforskud
Solid konsolidering i landbruget på femte år
DLG vil forsyne landbruget med grøn gødning med nyt storprojekt
Fugleinfluenza-variant H5N8 er fundet i mennesker i Rusland
BM Silo nomineret til hæderspris