Nu over 500 ASF-tilfælde i Tyskland: - Men der er lang vej endnu

Opførelsen af et permanent hegn langs den tysk-polske grænse i Brandenburg gør gode fremskridt. Af i alt cirka 250 kilometer er cirka 150 kilometer afsluttet. | Foto: Colourbox.
Opførelsen af et permanent hegn langs den tysk-polske grænse i Brandenburg gør gode fremskridt. Af i alt cirka 250 kilometer er cirka 150 kilometer afsluttet. | Foto: Colourbox.

Efter et møde mellem statslederne i Brandenburg og de lokale svineproducenter i det berørte område er budskabet klart: Tyskland er godt på vej til at blive ASF-frit – men det bliver en lang og sej kamp.

513.

Så mange tilfælde af afrikansk svinepest (ASF) er der i alt konstateret i Tyskland siden det første tilfælde den 9. september 2020.

311 af fundene kommer fra Oder-Spree, 154 fra Märkisch-Oderland, 31 fra Spree-Neisse og 17 fra Görlitz i Sachsen.

Mødtes med svineavlerne

Lederen for det tyske ASF-kriseteam¬, Anna Heyer-Stuffer, og statssekretær for landbrug, Silvia Bender, indgik i en dialog med medlemmerne af svineproducenternes interessegrupper i Brandenburg, Sachsen, Mecklenburg-Vorpommern og Thüringen. Her diskuterede de situationen i de områder, der var berørt af ASF. På den digitale konference viste statssekretærerne deres forståelse for den vanskelige situation i branchen.

- Jeg vil gerne takke branchens repræsentanter for den åbne udveksling. Jeg er klar over, at der er store bekymringer i svinebedrifter. Prisen på svinekød faldt med epidemien og eksportforbuddet, især til Kina, og det er fortsat vigtigt at undgå risikoen for, at sygdommen spredes til tamsvinebesætningerne, sagde Anna Heyer-Stuffer.

- Alt dette sætter i øjeblikket branchen under stort pres. Men jeg advarer også mod at skabe falske forventninger. Selvom vores foranstaltninger skrider hurtigt frem og viser indledende succes, kan jeg sige klart: Vi er kun i begyndelsen af epidemikontrollen, hvor vi kun kan få succes, hvis alle arbejder sammen. Det tog to år for Belgien, før de var sygdomsfri. I Brandenburg har vi dog at gøre med et område, der er otte gange større, tilføjede hun.

Lang vej endnu

Også statssekretæren for landbrug i Brandenburg, Silvia Bender, understregede, at der endnu er mange udfordringer, der skal overvindes, inden delstaten er ude på den anden side.

- Siden epidemiens udbrud har vi været i tæt kontakt med svinebedrifterne i landet, blandt andet for at finde løsninger på den midlertidige slagtepukkel og til at hjælpe med økonomiske tab. Vi arbejder i øjeblikket på et tilskud til yderligere veterinærydelser eller længere transportomkostninger, lød det fra Silvia Bender. 

- Derudover kræver vi yderligere finansieringsprogrammer fra regeringen, så den vanskelige tid kan bruges til at opføre stalde, der øger dyrevelfærden. Men det er også klart: En fuldstændig fjernelse af vildsvinepopulationen i de hvide zoner og kerneområder vil tage tid. Arealet af de tre kerneområder alene dækker omkring 43.000 hektar med en meget høj vildsvinebestand, tilføjede hun.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Politik

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

Siden august måned og især hen over de seneste måneder er prisforskellen mellem gammel og ny høst for rapsfrø eskaleret. Således koster gammel høst rapsfrø nu 87 euro mere end ny høst. Til sammenligning lød prisforskellen på kun 10 euro for syv måneder siden.
Stor prisforskel mellem gammel og ny høst af rapsfrø
45025.jpg
Er rapsprisen for høj eller er hvedeprisen for lav?
45023.jpg
Dansk aktiemarked i ny nedtrend
45014.jpg
Ny undersøgelse: Brasilien brødføder cirka 10 procent af verdens befolkning
45010.jpg
Flere danske tilfælde: Fugleinfluenza fundet ved Ringsted og på Bornholm
44975.jpg
Smitten spreder sig: ASF bekræftet i Frankfurt
44969.jpg
Annus horribilis: Ølsalget på britiske pubs er det laveste i et århundrede
44952.jpg
Grønt nyt på hylderne: Irma sælger salat fra vertikalt landbrug
44947.jpg
Tabte 20 millioner på bundlinjen: Alligevel leverer svineproducent kæmpe overskud igen
44914.JPG
Hvedeprisen korrigerer ned

Mest læste i dag

Alligevel leverer svineproducent kæmpe overskud igen
Dansk aktiemarked i ny nedtrend
Brasilien brødføder cirka 10 procent af verdens befolkning
Trimning bar frugt i landboforening
ASF bekræftet i Frankfurt
TBS Maskinpower ansætter ny salgschef
Rema 1000 havregryn og mel bliver 100 procent dansk
Gode eksporttal
Frøfirma i voldsom vækst
Den spanske regering beordrer alt kvæg på omdiskuteret skib aflivet

Mest læste 7 dage

Rema 1000 havregryn og mel bliver 100 procent dansk
Den spanske regering beordrer alt kvæg på omdiskuteret skib aflivet
Frøfirma i voldsom vækst
Irma sælger salat fra vertikalt landbrug
Alligevel leverer svineproducent kæmpe overskud igen
Nye ansigter i Danish Agros bestyrelse
Kendt brancheprofil bliver fabrikschef på slagteriet i Herning
TBS Maskinpower ansætter ny salgschef
Beyond Meat oplever sænket væksthastighed
Direktør i Dyrenes Beskyttelse er arkitekt for dyrevelfærdens nye paraplyorganisation