Klimatilpasningsplan er på plads

Oversvømmelser påvirker både mennesker i byer og marker landet over. Nu skal en række initiativer prøve at tilpasse klimaforandringer i Danmark. Foto: Per Jørgensen
Oversvømmelser påvirker både mennesker i byer og marker landet over. Nu skal en række initiativer prøve at tilpasse klimaforandringer i Danmark. Foto: Per Jørgensen

Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om at sætte skub i en klimatilpasningsplan, og fire initiativer, som skal hjælpe med at løse nogle af de mest påtrængende udfordringer.

Mange danskere kan allerede nu mærke konsekvenserne af klimaforandringerne, og vi ser ind i en fremtid, der kun bliver varmere og vådere. Hvor vejret bliver mere ekstremt, hvor der er stigende pres på de kystnære områder, flere skybrud og grundvandet stiger i både land og by. 

Klimaforandringerne øger desuden risikoen for, at flere voldsomme vejrhændelser sker samtidig – og dermed forstærker hinanden. Som når mange dages regn først fylder vandløbene. Og en stormflod presser på ved udløbet.

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Alternativet og Frie Grønne er enige om, at udfordringerne skal håndteres, og at regeringen derfor vil igangsætte arbejdet med en samlet klimatilpasningsplan herunder fire konkrete projekter, der allerede sættes i gang i 2020. Det oplyser Miljøministeriet.

I projektarbejdet indgår et pilotprojekt, der skal bistå udvalgte kommuner med at planlægge helhedsorienteret for udvalgte vandløbssystemer, et fast track-projekt, som skal undersøge mulighederne for at koordinere fælles indsatser med at sænke højtstående grundvand, en model for en sammenhængende, ydre stormflodsbeskyttelse af København samt et pilotprojekt der skal forbedre forudsigelser af oversvømmelser, som kan danne grundlag for det videre arbejde med udvikling af varsling af oversvømmelser.

- Vi står over for en fremtid med højere vandstande, voldsommere storme og mere regn. Derfor skal vi sikre en klimatilpasning, som er klog, langsigtet, og som hænger sammen. Hvor vi ser på udfordringerne som en helhed – fra kilde til kyst - og ser på, hvordan risikoen udvikler sig over tid. Jeg er derfor glad for den brede opbakning fra Folketingets partier til at igangsætte arbejdet med at lave en samlet national klimatilpasningsplan, hvor vi også nu sætter fire konkrete initiativer i gang, siger miljøminister Lea Wermelin.

Konsekvenserne af klimaforandringerne og oversvømmelser vil ikke kun ramme fra ét område. Klimatilpasning er et sammensat og komplekst område på tværs af en række lovgivninger og myndigheder. Regeringen sætter derfor også gang i et større udrednings- og analysearbejde. Det skal blandt andet se nærmere på lovgivning, og hvordan man sikrer den bedst mulige koordination af klimatilpasningsindsatsen og de bedste rammer for kommunerne til at håndtere de forskellige oversvømmelseskilder.

Som led i arbejdet vil der i 2021 også blive set på planlovens regler for klimatilpasning og forebyggelse af oversvømmelse og erosion. Regeringen forventer, at det tværministerielle analysearbejde vil være færdigt i slutningen af 2021 med henblik på politiske forhandlinger om en samlet national klimatilpasningsplan i starten af 2022. Interessenter på området vil løbende blive inddraget i arbejdet, således der skabes det bedst mulige faglige grundlag.

Bred opbakning til plan

Der er bred opbakning til planen. Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Alternativet og Frie Grønne er enige om, at arbejdet med at klimatilpasse samfundet er så vigtigt, at der både er brug for handling nu og solide løsninger på lang sigt.Dermed er det kun Liberal Alliance og Nye Borgerlige, der står udenfor aftalen.

- For Venstre er det vigtigt, at vi undgår de store oversvømmelser både i private hjem, på veje og marker. Vi skal have fokus på, at vandet kan løbe ud i havet igen efter massive regnskyl, ligesom de mange overløb med spildevand fra rensningsanlæg videst muligt skal undgås af hensyn til vores vandmiljø, siger miljøordfører Jacob Jensen (V).

- Jeg bakker op om, at der igangsættes en udredning af klimatilpasningsområdet og særligt i forhold til kystbeskyttelse. Jeg ser frem til at blive løbende inddraget, så vi kan forhandle om en samlet plan i 2022 udtaler miljøordfører René Christensen (DF).

Ifølge de Radikale og SF er det afgørende at investere i klimatilpasning. 

- Finansiering af klimatilpasningstiltag er et kompleks spørgsmål, men det er afgørende, at vi finder løsninger og modeller for, hvordan vi får sikret investeringer i klimatilpasning” lyder det fra miljøordfører Zenia Stampe fra de radikale, mens SF-klimaordfører Signe Munk tilføjer: 

- Vi skal have en samlet plan for klimatilpasning, som ikke ser på, hvor vandet kommer fra og hvorfor, men som sikrer et klimatilpasset Danmark. Mens forarbejdet gøres, er det vigtigt, at vi tager nye tiltag, som for eksempel at håndtere det stigende grundvand.

Hos de konservative glæder miljøordfører Egil Hulgaard sig over at kunne få gang i de fire projekter.

- Mere vand presser vores vandinfrastruktur, oversvømmer kældre og så videre, og det er derfor glædeligt at kunne sætte gang i planlægningen af hvordan vi håndterer det. Med et godt vidensgrundlag og erfaringer fra de projekter, der sættes i gang nu, kan vi sikre vores borgere mod fremtidens regn, overløb og oversvømmelser langt bedre end i dag siger miljøordfører Egil Hulgaard (K).

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Politik

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

42194.jpg
DAX30 har ikke for alvor brudt gamle kursrekorder fra før coronakrisen
42192.jpg
Guldprisen kommer op igen og det er ikke gode tegn
42208.JPG
Projekt peger på klimapotentiale i gylle
42196.jpg
Endnu en dyrevelfærdssejr: Tyskland vil stoppe aflivning af daggamle hanekyllinger
42184.jpg
Dagrofa i ledelsesrokade: - Vi gør klar til at tage hul på næste strategiske fase
42177.jpeg
Lange udsigter til tempobonus for minkavlerne
42175.jpg
Næsten en tredjedel: Danskerne har skåret ned for kødforbruget
42172.jpg
Fastholder svinenotering: Salget af fersk grisekød halter for Danish Crown
42160.jpg
Studerende hjælper lokal fødevareproducent med forretningsudvikling
42149.JPG
Omlægning til non-gm-foder for mælkeproducenter

Mest læste i dag

Nyt datomærkningsværktøj skal mindske madspild
Väderstad skyder 92 mio. i nyt fabrikscenter
Lange udsigter til tempobonus for minkavlerne
Circle K lancerer grønt brændstof til tung transport
- Vi gør klar til at tage hul på næste strategiske fase
Stor uenighed om salg af CO2-certifikater fra landbruget
Miljøminister møder kritik i sag om havbrug
BASF gik tilbage på toplinjen i 2020
Studerende hjælper lokal fødevareproducent med forretningsudvikling
Danskerne har skåret ned for kødforbruget

Mest læste 7 dage

Rema 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
BASF skal producere medicinalkasser af genanvendt plast til Covid-19-vaccine
Maskingrossist opkøbt
Hun skal stå i spidsen for varerne i Danmarks nye lavprissupermarked
Circle K lancerer grønt brændstof til tung transport
Ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ny høstteknologi vil forvandle klimaproblem til en bæredygtig forretning
Danish Crown køber svensk pølseproducent
Arla Foods vil fordoble onlinesalg af mejeriprodukter
Tidligere zoo-direktør bliver formand for Den Danske Naturfond