Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Landdistrikternes Fællesråd sætter lid til, at et folketingsflertal vil være indstillet på at godtgøre landdistrikterne for tab af EU-midler til landdistriktsudvikling.

Formanden, Steffen Damsgaard, forventer, at Folketinget vil afsætte ekstra statskassemidler fra finansloven til at opveje finansieringstabet fra EU’s kasse for landbrugsstøtten (CAP).

Han regner med, at det kommer til at være det samme beløb til rådighed for De Lokale Aktionsgrupper,  kaldet LAGerne, der modtagerne midlerne til projekter rundt om i landtet.

- Vi har ikke opgivet håbet og forventningen om, at der bliver flere midler til LAG’erne, svarende til niveauet, som vi kender i dag. Det skyldes, at politikerne nationalt her i Danmark har givet udtryk for, at midlerne til LAG-programmet bør ligge på et niveau, som giver mening, siger han.

Steffen Damsgaard henviser til, at den socialdemokratiske regering med et folketingsflertal genoprettede den statslige bevilling til LAG’erne med virkning fra 2020 med årligt 30 millioner kroner, som den foregående, borgerlige regering nedskar budgettet til 60 millioner kroner i hvert af årene 2018 og 2019.

Ser signaler om flere midler

- Vi har været igennem en periode, hvor man satte bevillingerne ned på det absolutte minimum. Både Landdistrikternes Fællesråd og andre mente, at det niveau var for lavt, hvis LAG-ordningen skal fungere optimalt fremadrettet. For mig at se har der været signaler om, at man vil se på, om man ikke kan fastholde et tilstrækkeligt niveau af LAG-midler.

Han håber, at også ekstra EU-midler fra genoprettelsesfonden, Next Generation, der er skabt for at afbøde corona-krisen, kan komme LAG’erne til gode.

- Det er vores håb, at det er med til at sikre, at der ikke bliver færre, men flere midler i Landdistriktsprogrammet og dermed også flere midler til LAG’erne. Derfor arbejder vi politisk på, at midlerne fra genoprettelsespakken samt de nationale midler bliver allokeret til området, siger Steffen Damsgaard.

Inklusive finansieringen fra CAP’en var det samlede budget for Det danske landdistriktsprogram, der også omfatter tilskudspuljer for landbrugserhvervet, i perioden 2014-2020 på 9,3 milliarder kroner. De 6,8 milliarder koner kom fra EU’s kasse.

For den kommende programperiode 2021-2027 for EU’s fælles landbrugspolitik (CAP) har regeringerne besluttet at beskære den samlede budgetramme for samtlige medlemslande med en tiendedel til i alt 343,9 milliaredr euro (knap 2560 milliarder kroner).

Hermed bliver der også færre midler til rådighed fra den fælles EU-kasse for Danmarks vedkommende. Både til direkte støtteudbetalinger til landmændene og til tilskudspuljerne under det hjemlige Landdistriktsprogrammet, som også tildeles penge fra den danske statskasse.

Den danske budgetandel til landdistriktsudvikling i løbende priser bliver cirka 4,5 milliarder kroner i perioden 2021-2027 ifølge Europakommissionen. Det er inklusive midler fra genopretningsfonden for corona-krisen, Next Generation, men stadig lidt mindre end den danske tildeling på 4,68 milliarder kroner til landdistriktsudvikling i perioden 2014-2020.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriets samlenotat til Europaudvalget i Folketinget om EU’s landbrugsreform

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Politik

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

39153.jpg
Fødevareminister Rasmus Prehn taler til traktordemonstration lørdag
39151.jpg
L&F-formand efter møde med statsminister: - Tid til ny dialog og brede aftaler
39147.jpg
Hvedeprisen kan gå mod toppe fra 2012
39145.jpg
Landbrugsbanker vil fusionere
39141.jpg
Fastholder notering: Julehandlen vækker forsigtig optimisme i Danish Crown
39137.jpg
Mere hvede fra USA
Griseproducent og formand i Herning-Ikast Landboforening Sven Agergaard blev på et bestyrelsesmøde tirsdag aften valgt som formand for SAGRO - igen.
Sven Agergaard bliver igen formand for Sagro
39123.jpg
Regeringen har ikke lukket minkerhvervet
39121.jpg
Fødevareminister vil arbejde for at afskaffe buræg
39112.jpg
Danish Agros nye ærtebaserede foder til fjerkræ gavner miljøet

Mest læste i dag

Regeringen har ikke lukket minkerhvervet
370 fynske grise og to politikere på samme bil til Padborg
Danish Agros nye ærtebaserede foder til fjerkræ gavner miljøet
Sven Agergaard bliver igen formand for Sagro
Fødevareminister vil arbejde for at afskaffe buræg
- Erstatningerne burde være højere
Statsminister afviser kategorisk at have brudt grundloven
Nordjyske landmænd vil beholde udlændinge
Mere hvede fra USA
Danish Pig Genetics styrker bestyrelsen

Mest læste 7 dage

Aggesen ville have nazibillede fjernet omgående
- Vi kan ikke leve sådan her
- Jeg har aldrig været ude for noget lignende i mine 37 år i Folketinget
- Det giver god mening, at nogle valgte at blive væk
Det stopper ikke med Mogens Jensen
- Mette Frederiksen får ikke lov at slippe afsted med det her
- Fuldstændig usmagelig aktion
1,6 milliarder på vej til Danish Crowns ejere
Teknologisk Institut vil bekæmpe ukrudt med droner
Polen konstaterer corona på flere minkfarme