Minkarbejdere mister opholdstilladelse: Nordjyske landmænd vil beholde udlændinge

- Vi får lige nu rigtig mange henvendelser fra ulykkelige familier, der står i den situation, at de skal hjemsendes, siger teamleder for HR & Rekruttering i Agri Nord, Vittus Bernlow.
- Vi får lige nu rigtig mange henvendelser fra ulykkelige familier, der står i den situation, at de skal hjemsendes, siger teamleder for HR & Rekruttering i Agri Nord, Vittus Bernlow.

Nordjyske landmænd vil beholde udlændinge fra mink-branchen Flere end 300 udlændinge i landbruget i Nordjylland står til at blive sendt hjem, fordi de har mistet deres job i minkbranchen. Agri Nord foreslår en overgangsordning, så de kan blive her i landet.

Lukningen af samtlige danske minkfarme betyder, at grundlaget for mere end 300 udlændinges ophold i Danmark forsvinder. Udlændinge, særligt fra Ukraine, som landbruget i Nordjylland gerne vil beholde.

- Det er folk, som har været her i mange år, og som måske har etableret sig med familie og hus. De er integrerede, kender kulturen, og det er en dygtig arbejdskraft, vi har brug for i landbruget, siger næstformand i Agri Nord, Henrik Dalgaard Christensen.

Fordi de er borgere fra et land udenfor EU, er deres opholdstilladelse afhængig af, at de har et job. I det øjeblik jobbet forsvinder, har de maksimalt en uge til at rejse hjem.

Udover de 300 ikke EU-borgere har også cirka 600 EU-borgere og over 1.000 danskere mistet deres job indenfor minkbranchen i Nordjylland, anslår Agri Nord.

Overgangsordning i op til seks måneder

Henrik Dalgaard Christensen har sendt forslag til regeringen via gruppeformand og minister Flemming Møller Mortensen samt udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfay.

Forslaget lyder på, at ikke-EU-borgere, der har mistet deres job på grund af lukning af mink-branchen, får opholdstilladelse i yderligere tre til seks måneder, så de har mulighed for at finde et andet job.

- Vi kan sagtens finde job til dem, men ikke lige fra dag til dag, når 2.200 ansatte i minkbranchen mister deres job samtidig, siger Henrik Dalgaard Christensen.

Fordi situationen er så ekstraordinær som den er, mener Henrik Dalgaard Christensen, at det er oplagt at lave en dispensation i op til seks måneder.

Han mener desuden, at der i samme periode bør lempes på lønkravet, som er, at en ikke-EU-borger skal have mindst 26.100 kroner i månedsløn for at have opholdstilladelse.

Han foreslår, at kravet sænkes til 23.100 kroner i den periode, hvor udlændingen bliver omskolet til et andet job indenfor svin eller kvæg.

- Det kan gøres meget ukompliceret med tre linjer fra en minister, der giver dispensation, siger han.

Almindelig anstændighed

Teamleder for HR & Rekruttering i Agri Nord, Vittus Bernlow, der blandt andet arbejder med rekruttering af udenlandsk arbejdskraft til landbruget, arbejder lige nu hårdt på at finde nye jobs til de mange ikke-EU-borgerne, der er ramt af situationen.

- Vi får lige nu rigtig mange henvendelser fra ulykkelige familier, der står i den situation, at de skal hjemsendes. Flere af dem har etableret sig her med deres familie, og de står til at miste hus og hjem og netværk. Simpelthen deres tilværelse i Danmark. Vi gør alt, vi kan, for at hjælpe dem, fortæller han.

Henrik Dalgaard Christensen mener, at det danske samfund har en forpligtigelse til at vise samfundssind og hjælpe familierne.

- Det er almindelig anstændighed, siger han, og håber, at regeringen lemper kravene, så familierne kan blive i Nordjylland, hvor de også er en stor gevinst i de landdistrikter, de bor og betaler skat i.

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste |

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

42275.jpg
Fynsk maskinforretning intensiverer markedsføringen af gule maskiner
42249.jpg
Seges-udviklingschef om grøn EU-bølge: - En mulighed, ikke en trussel
42301.JPG
Hvedeprisen fastholder brud i opadgående retning
42299.JPG
Korrektion på afgrødemarkedet
42267.jpg
Fremstillingsprisen bekymrer hos køerne
42304.jpg
DBC Invest tager tilløb til travle tider i 2021
42253.jpg
Kongres om klima, digitalisering og strategi
42292.jpg
Regeringen spillede ud med 3,8 milliarder til minkavlerne
42289.jpg
Første gang: Kina finder Covid-19 tilfælde på kyllingefabrik
42291.jpg
Amerikansk landbrugsgigant henter forretningsmogul til bestyrelsen

Mest læste i dag

DBC Invest tager tilløb til travle tider i 2021
- En mulighed, ikke en trussel
Udledning skal ned med yderligere 15.000 tons
Regeringen spillede ud med 3,8 milliarder til minkavlerne
Nyt dansk projekt skal skabe grøn ammoniak
Der er bred enighed om målet, men ikke midlet
Uddannelse er en del af den grønne omstilling
Nykredit har stor succes med grøn maskinfinansiering
Fynsk maskinforretning intensiverer markedsføringen af gule maskiner
Fremstillingsprisen bekymrer hos køerne

Mest læste 7 dage

Rema 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Der er bred enighed om målet, men ikke midlet
Maskingrossist opkøbt
Hun skal stå i spidsen for varerne i Danmarks nye lavprissupermarked
Circle K lancerer grønt brændstof til tung transport
BASF skal producere medicinalkasser af genanvendt plast til Covid-19-vaccine
Nykredit har stor succes med grøn maskinfinansiering
Tidligere zoo-direktør bliver formand for Den Danske Naturfond
Vestager afviser EU-forklaring om minkkompensation
Arla Foods vil fordoble onlinesalg af mejeriprodukter