Kinas import af sojabønner er i eksplosiv vækst

Nye tal viser, at den kinesiske import af amerikanske sojabønner i 2020 er gået op med godt 53 procent set i forhold til importen i 2019.
Nye tal viser, at den kinesiske import af amerikanske sojabønner i 2020 er gået op med godt 53 procent set i forhold til importen i 2019.

Vi får netop nu bekræftet antagelsen om, at Kina er i markedet som storimportør af sojabønner. Således viser nye tal, at den kinesiske import af amerikanske sojabønner i 2020 er gået op med godt 53 procent set i forhold til importen i 2019.

Spritnye tal viser, at Kinas import af amerikanske sojabønner i 2020 steg med ikke mindre end 52,8 procent set i forhold til den kinesiske import af sojabønner i 2019.

Det er alligevel en stigning, der er til at tage og føle på. Når det så er sagt, så skal vi samtidig tage et par ting med i ligningen, som gør, at stigningen i den kinesiske import af amerikanske sojabønner alligevel ikke er så vanvittig.

For det første har Kina under Donald Trump`s ledelse af USA været i handelskrig med Kina. Det betød, at Kina pålagde en tung importtold på import af amerikanske afgrøder tilbage i 2018. Det i sig selv fik den konsekvens, at Kina ikke var specielt interesseret i at importere sojabønner fra USA.

Derimod har Kina, mens handelskrigen var i fuldt flor, importeret sojabønner fra især Sydamerika. Samtidig har Kina som bekendt været hårdt ramt af den afrikanske svinepest, hvilket siden 2018 har slået op mod 60 procent af den kinesiske svinebestand ned.

Da Kina stort set kun importerer sojabønner for at producere sojaskrå til svinefoder, så givere det også en forklaring på, hvorfor den kinesiske import af sojabønner fra 2018 og frem til 2019 har ligget på et meget lavt niveau.

Produktion er tilbage

Men efter sigende skulle Kina nu have fået styr på den afrikanske svinepest. I løbet af 2020 er Kina således gået i gang med at opbygge deres svinebestand igen. Den her gang i en mere professionel konstellation.

Det betyder, at Kina igen har fået et behov for at importere sojabønner fra USA. Og behovet har været stort. Således har Kina under handelskrigen med USA solgt ud af de statsstyrede lagre med sojabønner, der nu stort set er udtømte.

I løbet af 2020 indgik Kina samtidig en fredsaftale med USA, der blandt andet indebar, at Kina igen forpligtigede sig til at importere en stor mængde af sojabønner fra USA.

Uagtet situationen er en stigning i den kinesiske import af amerikanske sojabønner på godt 53 procent alligevel voldsom, og det fortæller os, at Kina er desperate efter at finde afgrøder til at fodre deres nye og mere professionelt styrede svinebestand.

Godt nyt for planteavlere

I Kina spiser de ikke kun hunde. De elsker svinekød. Kina er således verdens største producent såvel som forbruger af svinekød. Dette faktum kommer ikke lige til at ændre sig.

Tværtimod stiger det kinesiske forbrug af svinekød i takt med, at landets befolkning bliver mere og mere velstillet økonomisk set. Tidligere var det blot ris, der stod på menuen i de kinesiske hjem. Men efterhånden som den kinesiske befolkning har fået flere penge imellem hænderne, er de begyndt at spise langt mere svinekød. Denne udvikling kommer til at fortsætte i lang tid fremover.

Derfor vil Kina, med alt forklaret ovenfor, også i lang tid fremover fortsætte med at importere store mængder af sojabønner og afgrøder som sådan for at kunne brødføde deres svinebestand og i sidste ende deres befolkning.

Perspektiver

At Kina nu selv er begyndt at kunne producere svinekød betyder, at deres behov for import af svinekød fra blandt andet Europa og dermed også Danmark vil falde.

Det er knapt så godt nyt for svineproducenterne herhjemme, der ellers har haft et par gode år med lukrative afregningspriser.

Derimod er det godt nyt for planteavlere, eftersom en stigende kinesisk efterspørgsel efter afgrøder til foder vil komme til at holde afregningspriserne for afgrøder godt oppe i mange år fremadrettet. 

Få de seneste nyheder fra AgriNews i indbakken

Mest læste | Marked

Nyhedsoverblik

SENESTE NYT

44302.jpg
Rapsprisen er i hopla
44300.JPG
Afvent (fortsat) salg af rapsfrø
44294.jpg
Lavet på larver: Fremtidens køderstatning udvikles i Danmark
44273.jpg
Satser på Italien: Spansk kyllingeerstatningsproducent øjner nyt marked
44267.jpg
Konsekvens af fugleinfluenza: Den polske æggeforsyning strammer til
44261.jpg
Det amerikanske senat bekræfter Tom Vilsack som Bidens landbrugsminister
44260.jpg
Grøn milepæl nået: Hollandsk Arla-konkurrent rammer tiårigt klimamål
44238.JPG
Robotmaskinstation skal køre på dansk biodiesel
44209.jpg
Aktiemarkedet udviser lidt svaghedstegn
Ifølge en udmelding fra den Europæiske Union mandag aften, så er de europæiske vinterafgrøder kommet helskindet igennem et par meget kolde vintermåneder.
Afgrøderne står fint i Europa

Mest læste i dag

Robotmaskinstation skal køre på dansk biodiesel
Nestlé vil lancere vegansk KitKat
Svinepriserne boomer igen i Kina
Thailand satser på cannabis som ny stor indtjeningsafgrøde
Protesterende indiske landmænd varsler stor protest i weekenden
Plantebaserede fødevarer til mennesker er vejen frem
Næsten 700 slagteriarbejdere får vaccine
Mærsk klar med CO2-neutralt linjefartøj i 2023
Klimamålene er en præmis for landbrugsproduktionen
Hollandsk Arla-konkurrent rammer tiårigt klimamål

Mest læste 7 dage

Thailand satser på cannabis som ny stor indtjeningsafgrøde
Heftige prisstigninger på årets første minkauktion
Stormvejret mod regeringen fortsætter i minksagen
Arla-konkurrent henter chefer til direktionen fra egne rækker
Svinepriserne boomer igen i Kina
Muligt milliardforskud
Solid konsolidering i landbruget på femte år
DLG vil forsyne landbruget med grøn gødning med nyt storprojekt
Fugleinfluenza-variant H5N8 er fundet i mennesker i Rusland
BM Silo nomineret til hæderspris